Reči su bez presedana. Misli su bez ograda. Stvarnost je nedokučiva. Potreba je do usijanja. Potreba za slobodom i raskidanjem okova... onih pod našom kožom i onih u našim glavama! Sve to svi želimo, a ne umemo da izgovorimo...! Slepi ispod kapaka! Slabi ispod mišića! Glupi ispod razuma! A onda će nam se odjednom pred očima pojaviti brojevi! Nizovi nula i jedinica. Zaslepiće nas svojom istinom! I tada ćemo videti Matrix!

Izvršiću srpsko ritualno samoubistvo, ubiću se od rakije! Ili ću njihove laži, sada i ovde, da razotkrijem...

8. 6. 2013.

Sam, ispod šljive - Četvrto poglavlje



4.


      “Zovem se Aleksa Lakić,” nasmejani mladić je prekinuo tišinu i obratio se od straha smrznutom čoveku.  “Znam kako vam ovo izgleda, ali vas uveravam da vam se neće dogoditi ništa, hm, preterano neprijatno i da ja nikako nemam nameru da vam na bilo koji način naškodim…”
      Slobodan Milosević oseti da mu je prvo zaprepašćenje prošlo, i da je, eto, za prvu ruku, uspeo da zatvori usta. Onda ih otvori ponovo, i prosu bujicu besmislenih rečenica: “Ma, nije valjda, cija, znam ja… ovaj Bejker… ma, koji Lakić, ne znam ja ni jednog, da nisi ti… onaj… kako se zvaše…? Vidi, molim te, ko televizor, ma uzeli su oni od Tesle… kad je umro u hotelskoj sobi… sve papire… efbiaj i cija, znam, gledao sam na Diskaveriju…! Ma, ko te pustio, jel´ imaš zakazeno, pa nisam ja ćata u mesnoj zajednici da tako baneš, ja sam, jelda, Predsednik… pa nemam ni kratke izvode… onaj Vladislav mi je samo za Bejkera… o čemu bi mi to… jelda… kad nemam ni rezime? A je li, mladiću, da niste vi to nešto pomešali, pa došli na pogrešnu adresu?” Konačno se opet ukočio, gledajući u mladića kako se na  sve ovo zasmejao, i ispružio ruku, dajući mu znak da se zaustavi.
      “Molim vas, dozvolite mi da vam objasnim.  Ovo što sada vidite je običan komsat, a to je uobičajeno sredstvo komunikacije iz sveta u kome ja živim.  A živim baš u ovom gradu, ali u vremenu koje je daleko iza vašeg.  Dakle, uprošteno rečeno, ja vam šaljem poruku iz budućnosti, 320 godina od vaše sadašnjosti… Naravno, i ja znam za Nikolu Teslu, proučavao sam njegov rad na studijama, ali i veliki sam poštovalac umova koji su dali svoj doprinos tokom istorije da svet u kome ja živim bude baš ovakav kakav jeste. Ali uveravam vas, ovo nije izum Nikole Tesle, niti je bilo kakva zavera koja dolazi od tajnih službi vašeg današnjeg gosta, državnog sekretara Džejmsa Bejkera. Ovo je izum iz mnogo kasnijeg perioda, zasnovan na teoriji o Ajnštajn-Rozenovom mostu, neću vam sad govoriti čiji niti na koji način funkcioniše, da vas još više ne bih zbunio,” rekao je mladić mirno, ozbiljno, gledajući sagovornika pravo u oči.
      Slobodan Milosević je još nepoverljivo gledao, ali, iznenada, u njemu zaiskri njegova dečačka radoznolast, i on, zaboravivši na strah koji je do malopre osećao, duboko uzdahnu, i poče na drugačiji način da posmatra pridošlicu.  Mladić nije bio naoružan, nije imao ništa osim tankog, uz telo pripijenog odela i stolice, dakle atentat otpada kao pretnja. On taman htede da postavi prvo pitanje, od bar tri koja mu sinuše u glavi, kad mladić nastavi da priča.
      “Dakle, predstavio sam vam se, ali, da bih vam pojasnio ono sto ćete sledeće videti, dodao bih još par reči… … Ja sam agent u jednoj organizaciji u budućnosti,  čiji rang bih vam najvernije opisao kao rang jedne agencije pri vašim današnjim Ujedinjenim nacijama. Ova organizacije ze zove Multidimenzionalni odsek ili MDO i odgovorna je samo našoj Republic Gouverment, što bi se reklo, Evropskoj vladi. Uz pomoć tehnologije koju posedujemo, moguće nam je da šaljemo virtuelne slike u prošlost, slične ovoj koju sada gledate. Dakle, ja se zapravo ne nalazim zajedno sa vama u ovoj prostoriji, ovo je samo projektovana slika iz budućnosti. To je neka vrsta kanala, za dvostranu komunikaciju u paralelnom vremo-prostoru, i ništa više od toga. Evo, možete slobodno ući u ovaj prostor, ništa vam se neće desiti, bilo bi to skoro slično kao kad bi ste se namestili ispred kino-aparature koja projektuje film na platno, sa tom razlikom što ovde nećete imati čak ni senku, koja bi zaklonila sliku.”
      “Misliš, ovo što sada vidim je obična slika, poput slike na bioskopskom platnu?” pitao je Slobodan Milošević, još uvek se ne usuđujući da posluša mladića i uđe u sliku.
      “Da, moglo bi se to baš tako uporediti, samo trodimenzionalna holografska slika sa kanalom za dvosmernu komunikaciju, da, baš tako,” nasmejao se mladić.
      “I kažeš, ja i ti sada razgovaramo, iako nas deli 320 godina, ja u 1991.-voj a ti u… 2311.-toj?”
      “Upravo tako!”
      “Hm, i čime se bavi ta tvoja organizacija, ako sam dobro zaključio, virtuelnim izvrtanjem stvarnosti?” pitao je Slobodan Milosević, sad već ozbiljno bio zainteresovan činjenicom da je iznenada postao vlasnik svojevrsne kristalne kugle, u ovom slučaju kocke, kojom može da vidi u budućnost. O, kakve bi sve prednosti mogao da dobije u budućim kontaktima sa svetskim liderima, pomisli, samo pogleda u kuglu, i…
     Odjednom pretrnu, kad je Aleksa Lakić, nasmejan, ustao sa stolice i krenuo prema njemu. Ali, ovaj se zustavi na samoj  ivici slike,  pruži ruku , i sa ispruženim prstom poče da tipka po prostoru ispred sebe, kao po nekakvoj nevidljivoj kompjuterskoj tastaturi.  Sa njegove desne strane odjednom se pojaviše reči, dijagrami i tabele, u raznim bojama, izgledalo je kao da vise u vazduhu!
      “Zapravo, Multidimenzionalni odsek je… Evo, ovo je naša organizaciona struktura.  Kao što vidite, imamo Direkciju pri Evropskoj vladi, i 88 Odeljenja po svetu. Ja pripadam Bellandskom Odeljenju, koje pokriva područje otprilike, vašeg Balkanskog poluostrva,” Aleksa je pokazivao prstom na jedan dijagram.
      “A, šta je to… Belland?”
      “Prošle godine obeležili smo 110 godina od osnivanja Bellanda. Belland je metropolis koji se proteže, otprilike, od vašeg Niša, preko Beograda, pa do Novog Sada. To je skraćeno ime od dve reči, Belgrade i Land, što bi rekli, Beogradska zemlja. Ima 5 miliona 174 hiljada i 804 stanovnika, po ovogodišnjem elektronskom popisu,” rekao je Aleksa, i kucnuo još jednom po svojoj nevidljivoj tastaturi, i sa njegove leve strane pojavi se trodimenzionalna mapa Bellanda.
      Slobodan Milosević tiho zazvižda kroz zube, dok je posmatrao niz poluprovidnih staklenih polulopti, valjkova, kupa, povezanih kvadrovima, koji su se protezali od Fruške Gore, delovima Srema, Banata i Bačke, pa Moravskom dolinom silazili do Niša. “Pa, boga ti, Dunav, Sava i Velika Morava izgledaju kao ponornice koje poniru u grad i izlaze… kod Đerdapa?” prokomentarisa on.
      Dok je Slobodan Milosević zainteresovano posmatrao mapu, Aleksa nastavi: “Zauzima površinu od 15220 kvadratnih kilometara, što znači da na svakom kvadratnom kilometru živi oko 340 žitelja. To je, može se reći, vrlo komotno, vaš današnji Beograd je mnogo naseljeniji. Naročito uzimajući u obzir da se Belland proteže i u visinu, na pojedinim mestima i preko 120 metara! Ceo grad se nalazi pod poluprovidnim kupolama, kako bi zaštitili okolnu životnu sredinu od zagađenja. I sam grad je ekološki, ima veoma skup sistem prečišćavanja vazduha i vode, smeće se svo reciklira i opet ponovo upotrebljava. Ceo postupak je robotizovan i ekološki čist. Preko kupola sakupljamo solarnu energiju, a osim nje koristi se i energija dobijena iz vode…”
      “A izvan Bellanda? Ko živi tamo?”
      “Svo stanovništvo planete preseljeno je u ukupno 89 metropolisa. Sve izvan toga je nenaseljeno ljudima. Priroda je pretvorena u parkove, i fabrike zdrave hrane.
      “Čekaj, pa ko održava te parkove i ko radi po tim fabrikama?”
       “Roboti i doplgengeri. Hmm... Ta je reč možda nerazumljiva. Najkraće bi se to moglo opisati kao ljudski klon, ali bez osećaja i misli. Vode ih računarski sistemi nadzirani iz gradova”
      “Pa, izlazite li u te parkove, na primer, za Prvi Maj?”
      “Nije zabranjeno, ali, mogu vam reći da se stanovnistvo toliko ulenjilo za poslednjih 150 godina, od izgradnje prvog metropolisa, da skoro više niko i ne izlazi van gradova. Samo sportski avanturisti, planinari, i ljubitelji prirode. Ja sam izašao iz grada svega nekoliko puta, ali znam ljude iz moje generacije, i nešto starije, koji nisu niti jednom! Moj otac, na primer, ima fobiju od otvorenog prostora, i ne bi ga niko mogao nagovoriti da proviri izvan kupola!”
      “Je li atmosfera zagađena, kad ste se morali svi preseliti pod stakleni krov? Kako su opstale životinje, kako se ono kaže, flora i fauna?”
      “O ne, ozonski omotač se oporavio, vazduh je nezagađen, kao pre par hiljada godina. A životinjske i biljne vrste se nadziru, lanac ishrane se kontroliše, tako da jedna vrsta ne može da istrebi drugu. Individualno ubijanje životinja je strogo zabranjeno.” rekao je Aleksa Lakić smešeći se.
      Slobodan Milošević je bio prijatno iznenađen. Českao se po uvetu, a onda upita: “A čime se onda bave ljudi?”
      “Oni koji žele da rade, uglavnom organizacijom. Veliki broj ljudi ne radi bukvalno ništa. Samim rođenjem čovek stiče pravo na doživotnu apanažu, koja mu je dovoljna da bezbrižno provede život ne radeći ništa. Kome je takav život dosadan, može da volontira u mnogobrojnim organizacijama sličnim mojoj, u kojoj ja radim. Osim toga, mogu da uče, da pišu, da stvaraju umetnička dela… Ili da učestvuju u upravi, preko Evropske vlade i deetaširanih vladinih ispostava u metropolisima… Pitali ste me ranije čime se bavi MDO? Naš posao je, na primer, održavanje stabilne strukture naše sadašnjosti, rešavanje nekih novonastalih problema čiji je uzrok u nesavršenoj prošlosti. Mi se na tanani način uplićemo u neke ključne trenutke prošlosti, ispravljajući tada nastale greške koje bi u našoj sadašnjosti mogle da nanesu neku strukturnu štetu. Naravno, taj naš upliv mora biti minimalan, i strogo ograničen, kako bi se izbegao vremenski paradoks. Zato je svaka naša aktivnost brižljivo isplanirana, i sveobuhvatna, jer, menjajuci neke ključne pogreške, morali bi kasnije i da ispravljamo negativne posledice takve promene… Ovo što ću vam sada pokazati je samo jedna simulacija… Na primer, kad bi hteli da sprečimo atentat na predsednika Kenedija, to bi kasnije dovelo do promene sudbina mnogo ljudi, eto, onih koji će kasnije izginuti u Vijetnamu.” Aleksa Lakić je pokretom ruke postavio nove snimke, na jednoj je bio prikazan sam trenutak ubistva Džona Ficdžeralda Kenedija, u otvorenoj limuzini, pored supruge Žakline… Uporedo sa njom,  teče još jedne slika sa istog mesta i u istom trenutku, nema atentata, limuzina prolazi to mesto, bez ikakvih pucnjeva! A onda, pored tog snimka, pojavljuje se ogroman trepćući crveni prozor sa ogromnim crvenim slovima ALERT! I izlistavaju se na hiljade podataka, imena ljudi, njihove slike, i podaci o nastupajućem vremenskom paradoksu. “Ako ne bi poginuli, ženili bi se, pravili potomstvo,  a za trista pedeset godina mi imamo paradoks, veći broj ljudi nego što ih imamo u našoj sadašnjosti… Zato bi, na primer, kasnije morali menjati sudbinu svakog takvog pojedinca, kad već nije poginuo u Vijetnamskom ratu, sprečiti ga da ostavi potomstvo, sprečiti ga da iza sebe u istoriji ostavi bilo kakav trag, neki pronalazak, napisanu knjigu, režiran film… Takve pojedince, čije su sami životi produženi do njihove prirodne biološke smrti, ali dejstva njihovih života na buduće generacije morali bi ograničiti, nazivamo “vremenskim repovima”, i za svakog od njih bi morali imati poseban program praćenja! Zato nam je skoro nemoguće da, na primer, sprečimo drugi svetski rat, onemogućivši Hitlera da dođe na vlast. Ta operacija, i kad bi uspeli da je isplaniramo, daleko bi prevazišla po troškovima naš budžet za nekoliko puta. A svetom bi hodalo na milione “vremenskih repova”, kojima od života ne bi ostalo ništa drugo, osim da jedu, piju, vrše nuždu, spavaju, još toliki broj naših agenata morali bi da ih danonoćno prate, posmatraju i u svemu ograničavaju! Zato takva promena, pored toga što bi bila preskupa,  ne bi bila ni humana!”
      “Kažeš, ispravljate pogrešne odluke iz prošlosti?” zainteresovao se Slobodan Milosević. “Znači, ti si ovde zbog neke moje pogrešne odluke koju ću doneti?”
      “E, to je pravo pitanje! Odgovor je, naravno, da, jer inače, ne bih ni bio ovde!”  Aleksa Lakić je jednim pokretom ruke obrisao sve dijagrame, šeme, tabele i mapu Bellanda, kao što bi učenik sunđerom obrisao školsku tablu.
      Onda se okrete sagovorniku i  šeretski mu namignu: “Sad se držite, upravo polećemo!”
      I, mada nisu poleteli, osećaj u stomaku Slobodana Milosevića, u narednih par sati,  bio je upravo  takav,  kao da je poleteo Jatovim starim DC-10 u oblačno i turbulentno nebo!

Lazar Janić - Stevan Šarčević





Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...